Counter-Strike

Monien pienten poikien – ja vähän isompienkin sellaisten – lempipuuhaa tänä päivänä on elektroninen urheilu. Monia äitejä se huolestuttaa, mutta ehkä turhaan, nimittäin parhaassa tapauksessa tuosta lajista voi tulla jopa hyvinkin palkattu ammatti. Esimerkiksi huhtikuussa Bucharestissa järjestetyssä tapahtumassa esimerkiksi pelattiin Counter-Strike: Global Offensive –peliä, jossa jaossa oli jopa 200 000 euroa!

Isoja kansainvälisiä pelitapahtumia järjestetäänkin koko ajan enemmän, ja yksi suosituimmista ja vaativimmista peleistä onkin juuri vuonna 2012 julkaistu, internetissä pelattava Counter-Strike-pelisarjan tuorein osa, Global Offensive. Kyseessä on ensimmäisen persoonan ammuntapeli, johon osallistutaan joko yksin tai joukkueena. Yksinkertaisesti ilmaistuna pelissä erikoisjoukot eli ns. Counter terroristit pelaavat terroristeja vastaan. Erävoittoja keräävä osapuoli voittaa pelissä rahaa, jota voi sitten sijoittaa esimerkiksi parempien aseiden hankintaan. Näin peli etenee ja saa uusia ulottuvuuksia ja kehittyy monimutkaisemmaksi. Peli myös etenee niin halutessa moniin ympäristöihin tai karttoihin.

Monen pelisukupolven suosikkisarja

Counter-Strike-pelisarjassa on eri versioita, joista ensimmäinen Half-Life-versio käyttää GoldSrc-pelimoottoria, ja se kehitettiin alunperin jaettavaksi ilmaiseksi. Uudempina versioina ovat mm. Counter-Strike: Source, joka käyttää nimensä mukaan Source-moottoria.

Counter-Strike: Condition Zero (tunnettu myös nimellä CZ) on parannettu versio alkuperäisestä Counter-Strike-pelistä, mutta muutoin sisällöltään samanlainen ja on puolestaan varustettu yksinpelikampanjalla. Condition Zero: Deleted Scenes on pelin yksinpelimutoo, jossa pelataan ympäri maailmaa mm. Venäjällä ja Japanissa.

Vuonna 2012 julkaistiin uusimmalla Source–versiolla varustettu Counter-Strike: Global Offensive joka on sarjan uusin, moninpelinä toimiva sovellus. Tässä versiossa on uusia aseita ja granaatteja joita aiemmissa versioissa ei ole, sekä 5 erilaista pelimuotoa jotka tukevat verkkopelaamista.

Global Offensive on yksi suosituimmista elektronisista peleistä, ja vuonna 2014 se olikin kolmanneksi suosituin eSport-peli. Elektroninen urheilu on jo kansainvälisesti suosittu laji ja virallinen käsite. Suomessakin toimii Elektronisen urheilun liitto SEUL, jonka alaisuudessa toimintaa kehitetään sekä harraste- että ammattitasolla. Kyseiseltä sivustolta löytyy viralliset säännöt elektronisiin peleihin, kuten Counter-Srike-pelisarjaan, joita on noudatettava tarkasti, jos haluaa osallistua kilpapeliturnauksiin. SEULin kautta löytää myös tietoa organisaatioista ja valmennusryhmistä kaikille elektronisten pelien harrastajille, jotka haluavat suunnata kilpapelaamiseen.